U poslednje vreme sam u velikim obavezama da gotovo ne mogu da nađem slobodno vreme da bilo šta napišem. Iz tog razloga postovaću svoj stari post sa bloga koji više ne postoji. Drugi deo ovog posta je već prezentiran na ovom blogu. Ovo je prvi (mnogo bolji) deo.

Ku(r)vati srcem

(namenjeno isključivo ku(r)varima)

Za današnju priliku pripremićemo tri vrste jela. Da ih prosto klasifikujemo u predjelo, glavno jelo i specijalitet kuće.

Predjelo –  Smućkanja jaja

Glavno jelo – Obarena piletina

Specijalitet kuće – Napunjena ćurka.

Od sastojaka koje ćete koristiti u ovoj prilici najpotrebniji će vam ipak biti alkohol. Pre bilo kakvog ku(r)vanja, predmet koji želite da obradite, potopite u što veće količine alkohola. Na taj način meso će se opustiti, ali postati i tolarantnije prilikom obrade. Slobodno i vi možete popiti po koju ali ipak ne zaboravite ne treba vi da se opijete. Vi treba da kuvate.

Pa da krenemo sa kuvanjem.

Predjelo – Smućkana jaja

Kuvanje je u principu veoma složen i kompleksan posao. Potrebno je mnogo volje, truda i ljubavi. Dobar kuvar mora poznavati namernice, šta sa čim ide, šta se ne trpi i kako pristupiti obradi. Normalno je da sve namernice ne zahtevaju isti tretman. Ono što prija  nekoj srni ili jarebici ne prija  kokoški ili guski. Zato kuvar treba dobro da poznaje meso koje želi da skuva. Baš iz tog razloga ne može svako biti kuvar. Mnogi shvataju kuvanje olako zato su i loši kuvari.

Zbog toga, naj pre, evo recepta za one loše kuvare. Amatere. Oni koji ne vole i nemaju smelosti da se upuste u ozbiljno kuvanje. Oni koji žele da stvar drže u svojim rukama. Samo za njih, jedan prost recept. Smućkana jaja.

Nema šta reći o ovom receptu. U ruke uhvatite dršku mućkalice i mućkate, mućkate, mućkate. Gore dole, gore dole, gore dole. Samo pažljivo da ne razbijete jaja. Posle par minuta jaja su smućkana. I to bi bilo to. Prosto i korisno.

Smućkana jaja možete upotrebiti i kao uvertiru ozbiljnijem kuvanju. Iskusni kuvari da bi se pripremili za dugotrajno kuvanje najpre dobro izmućkaju jaja pa se tek onda upuštaju u kuvanje. Ali većima redovno i mućka jaja zato što nema ili ne zna bilo šta drugo da skuva.

Obarena piletina

To što se uspeli da napravite predjelo ne znači da ste dobar kuvar. Da bi ste bili dobar kuvar, celodnevni, odnosno, celovečernji meni treba da uspešno sprovedete. A svoje znanje ćete usavršiti samo praksom. Znači što više kuvate to ćete biti bolji kuvar.

Da bi ste bili dodar kuvar potrebno je da imate i dobru kuvarsku opremu. Najsavremeniju kuhinju. Daleko od znatiželjnih očiju i ušiju. Najmodernija kuhinja na nekom tajnom i mirnom mestu je nešto što vam je nepotrebno ako želite da budete profi kuvar. To kuvanje s’ nogu i kuvanje na brzaka može samo da upropasti jelo a samim tim i samu draž kuvanja.

Za ovu priliku potrebna vam je piletina. Ova faza u kuvanju je najsloženija jer od svakog vašeg narednog koraka zavisi da li će kuvanje biti uspešno ili ne. Što je mlađa piletina to je bolje mada možete odabrati i neku stariju koku, ali u tom slučaju kuvanje mora potrajati malo duže, možda mnogo duže. Stara koka je stara koka. Ona traži da se kuva i kuva. Pre samog početka kuvanja, odnosno, barenja piletinu potopite u alkohol. Možete najpre početi sa nekim sladunjavim koktelčićem radi  opuštanja mesa ali kasnije slobodno možete da pređete na neko vince ili žestinu. To je najbolja kombinacija za barenje. A sa druge strane, čim je piletina u kuhinji to je već napola gotov posao. Potom krenite na lagano barenje. Nemojte uključiti na najjače. Polako zagrevajte situaciju da bi se piletina što više opustila. Da ne bude svesna da se već kuva. Slobodno možete pustiti neku laganu muzikicu i prigušiti svetla. Kuvanje u takvoj cool atmosferi samo povećava zadovoljstvo i užitak kuvanja. Konstantno pipkajte piletinu da bi ste bili sigurni da li je spremna i gotova. Onog trena kada vas obgrle pileći bataci  a pilećih prsa ne možete da odvojite od šake znajte da je piletina obarena. Možete preći na finiš u kuvanju.

Napunjena ćurka

Samo punjenje ćurke ne iziskikuje neko kuvarsko znanje. Mnogo je teže obariti piletinu nego napuniti ćurku. Da bi ste napunili ćurku potrebno je samo to, da je punite. Što je duže punite to će punjenje biti bolje. Zato samo punite i punite. I kad pomislite da ste je dovoljno napulili, ponovite postupak bar još jedno dva puta. Da se pokažete kao dobar kuvar. Da bi punjenje bilo uspešno potrebno je da namernice kojim je punete (krastavac, šargarepa, banana…) budu sveže i tvrde. Bez toga nema dobrog punjenja. Ako se nakon punjenja ćurka opusti gotovo umrtvi znajte uspešno ste napunili ćurku.

Preporučujemo da nakon završenog kuvanja zapalite po jednu cigaretu i uz vrelu kafu koju ćete Vi kao iskusan kuvar servirati u krevetu. Užitak će biti upotpunjen.

Što se tiče kuvanja to bi bilo to. Obavezno prilikom kuvanja morate voditi računa o odabiru namernica koje ćete kuvati. Izbegavajte one namernice koje vam na oko deluju nezdravo i bajato. Birajte jedre i sveže namernice. I prilikom kuvanja obavezno koristite neku zaštitu. Ipak je kuvanje igra sa vatrom. Da se ne bi opekli i samim tim nastradali koristite preventivu. Zbog toga, ali i da vam uz sav taj obrok ne dobijete i neočekivani dezert.

Prijatno vam bilo kuvari sa i bez r.

P.S. Uskoro krećemo sa novom reality emisijom „Ku(r)vanje po kućama“ na radost svih srpskih domaćica.

Advertisements